Over ons

Onze organisatie
Van Gog Kwekerijen heeft een platte organisatiestructuur, met korte lijnen. Beslissingen worden snel genomen en er heerst een prettige, informele werksfeer. Directie en management staan dichtbij de medewerkers en waarderen hun inzet en inbreng. De betrokkenheid bij onze mooie producten is overal in de organisatie voelbaar. We hebben veel kennis en ervaring in huis over duurzaam en innovatief telen. Voor leveranciers en klanten is Van Gog Kwekerijen een betrouwbare partner. Open en eerlijk, zonder fratsen. Want dat is gewoon hoe we zijn.

Van toen tot nu
Van Gog Kwekerijen is een echt Brabants bedrijf. Hard werken, niet te lang stilstaan bij tegenslag en goed werkgeverschap zijn kwaliteiten die door de jaren heen van grote waarde bleken.

In 1967 begon Broer van Gog met zijn vrouw Annie als pasgetrouwd stel een kwekerij op de Klotterkuil in Deurne. Tot die tijd had hij samen met zijn vader groente geteeld in Griendtsveen, dus Broer kende het klappen van de zweep. De grond van de Klotterkuil was zeer geschikt voor tuinbouw en leverde volop groente, zoals prei, bloemkool en boontjes. Dagelijks bracht Broer tientallen houten kisten vol groenten naar de Coöperatieve Tuinbouwvereniging Deurne. Al vrij snel werd er een eerste kas gebouwd, aanvankelijk voor de teelt van sla en augurken. Later kwamen daar tomaten bij. Door deze veranderingen en de groei van het bedrijf werd Broer zelfaanvoerder bij de Coöperatieve Veilingvereniging Venlo. Elke dag reed hij zelf in een klein vrachtwagentje zijn groente naar de veiling.

Broer en Annie kregen in die jaren 3 kinderen: Pieter, Marion en Johan. De liefde voor het telen van groente werd hen met de paplepel ingegoten. Maar wat wil je ook, als je wieg overdag soms letterlijk in de kas stond, terwijl vader en moeder aan het werk waren. De kinderen groeiden op in en rond de kassen en hielpen altijd mee. Er heerste een gezellige bedrijvigheid. De mensen die er werkten kwamen allemaal uit de buurt. Veel jongeren uit de Zeilberg verdienden hun eerste eigen zakcentje door op zaterdagen en in de vakanties in de kassen te helpen.

Omdat de kinderen Van Gog alle drie in de tuinbouw verder wilden, werd er begin jaren 90 uitgebreid in Helmond. Daar werd een kas van 3 ha gebouwd, enkele jaren later gevolgd door een tweede kas van 2 ha. Hier werden eerst vleestomaten en later trostomaten geteeld.

Eind jaren 90 sloeg het noodlot hard toe in het gezin Van Gog. In 1997 overleed vader op 58-jarige leeftijd. In 1999 kwam de 25-jarige Johan om het leven bij een motorongeluk. Pieter en Marion zetten het bedrijf samen verder voort, met moeder Annie op de achtergrond, die alles goed in de gaten hield.

In het eerste decennium van deze eeuw maakte het bedrijf een flinke groei door. In Horst werd een bestaande kwekerij van inmiddels 10 ha gekocht. In Helmond werden nog twee kassen bijgebouwd, wat het totaal op 14 ha bracht. En ook in Asten werd grond gekocht voor nieuwe kassen ter grootte van 12,5 ha.

In 2008 maakte Van Gog op de locatie in Helmond de switch van trostomaten naar de hoge draad komkommerteelt. Asten ging een paar jaar later over naar komkommers. Horst was, naast de teelt van trostomaten, een proeftuin voor diverse andere producten. Sinds 2022  worden er uitsluitend aardbeien en komkommers geteeld.

Om de markt in Duitsland beter te kunnen bedienen, startte Pieter en Marion samen met ondernemer Wichard Schrieks in 2009 een kwekerij voor tomaten, paprika’s en aardbeien in Wittenberg. Producten worden hier lokaal geteeld voor Duitse klanten.

In juni 2016 werden de bedrijven in Helmond, Asten en Deurne zwaar getroffen door een hagelstorm. Alle oogsten gingen verloren. De kassen in Helmond en Asten werden zo snel mogelijk hersteld en waren vanaf 2017 gelukkig weer volledig in productie. De kas in Deurne, waar vader Van Gog ooit begon, is later gesloopt.

In 2019 trok Pieter zich terug uit het bedrijf. Sindsdien is Marion van Gog directeur van Van Gog Kwekerijen in Nederland. Samen met Wichard Schrieks vormt ze de directie in Duitsland.

 

 

over-ons.jpg over-ons.jpg over-ons.JPG