Deel 1: UV-c Robot

Van Gogs Groene Reis naar een Duurzame Toekomst – deel 1

Go for Nature > Maak kennis met onze nieuwe UV-c robot

Als een van de eersten in Europa gebruiken wij in onze kassen een UV-c robot bij de komkommerteelt. Sinds maart beweegt onze robot door de rijen komkommers heen en straalt zijn UV-c licht op de planten. Hierdoor kan er geen meeldauw meer ontstaan.

Meeldauw is een oppervlakkige schimmelaantasting van de plant. Voorheen zetten we bestrijdingsmiddelen in tegen deze schimmelvorming. Nu zorgt onze robot ervoor dat de planten preventief worden bestraald met UV-c licht, waardoor meeldauw geen kans meer krijgt. En we de natuur minder belasten.

Natuurlijk is het met deze nieuwe technologie nog even zoeken naar de juiste receptuur. Wanneer moeten we beginnen, met welke regelmaat gaan we bestralen en hoeveel licht gaan we gebruiken? In deze testfase wordt dat door onze telers allemaal uitgedokterd. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Voor de kasmedewerkers was het in het begin wel even wennen: zo’n robot die door de rijen heen beweegt. We hebben iedereen van tevoren goed geïnformeerd en uitgelegd hoe de robot werkt. Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom blijven we in de dagelijkse praktijk bijsturen, controleren en finetunen. Met als resultaat: een goede samenwerking tussen mens en machine.

Met onze UV-c robot zetten we een volgende, groene stap naar het terugdringen van bestrijdingsmiddelen in de komkommerteelt. Dat komt de natuur ten goede en werpt zijn vruchten af  (of in ons geval: komkommers…)!

deel-1-uv-c-robot.JPG