Deel 7: Dubbele energieschermen

Van Gogs Groene Reis naar een Duurzame Toekomst – deel 7

Go for Energy > Dubbele energieschermen

In ons streven het gasverbruik zo laag mogelijk te houden, werken we bij Van Gog Kwekerijen met dubbele energieschermen in de kas. Deze zilvergrijze doeken hangen onder elkaar, met zo’n 40 cm tussenruimte.

De stilstaande lucht tussen de doeken heeft een isolerend effect. Hiermee houden we de warmte binnen als dat gewenst is of dekken we de zon juist af als die te fel schijnt. De doeken kunnen los van elkaar bewegen en in alle mogelijke standen open of dicht gezet worden, afhankelijk van het gewenste effect. Door in te spelen op het buitenklimaat kunnen we zo een ideaal binnenklimaat bewerkstelligen.

Onze teeltmanager bepaalt in zijn strategie welke omstandigheden het beste zijn voor welk jaargetijde en welke fase van de teelt. Deze zogenaamde streefwaardes worden ingevoerd in onze klimaatcomputer. De klimaatcomputer doet elke minuut metingen en checkt o.a. de hoeveelheid zonlicht, de instralingsscherpte, de temperatuur in de kas en daarbuiten, de invloed van de wind en de luchtvochtigheid binnen en buiten. Op basis van al deze metingen berekent de computer hoe de energieschermen het beste ingesteld kunnen worden. Zodra er iets verandert aan de omstandigheden, stelt de klimaatcomputer de energieschermen bij naar een volgende optimale stand.

Met deze dubbele energieschermen verminderen we ons gasverbruik aanzienlijk. Het is één van onze groene stappen voorwaarts in de transitiefase naar een geheel gasloze bedrijfsvoering binnen Van Gog Kwekerijen.

deel-7:-dubbele-energieschermen-.JPG