Deel 13: Eindfilm

Van Gogs Groene Reis naar een Duurzame Toekomst – deel 13

Onze groene reis naar een duurzame toekomst gaat verder!

 

Bij van Gog Kwekerijen proberen we op allerlei manieren duurzaam te telen met zo weinig mogelijk belasting voor het milieu.

Go for nature

In onze kassen rijdt een UV-c robot, die zijn licht uitstraalt over de planten. Hiermee voorkomen we dat de schimmelziekte meeldauw ontstaat.

Onze scouts inspecteren dagelijks de komkommerplanten op ongewenste bezoekers, zoals spint, trips of luis. We bestrijden deze ‘slechte’ beestjes heel lokaal met hun natuurlijke vijanden, zoals montodorensis en andere nuttige insecten. Door de robot en het preventief scouten hoeven we bijna geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

De luchtramen zijn voorzien van gaas. Zo houden we de ‘goede’ beestjes binnen en de ‘slechte’ beestjes en vogels buiten. Ook de luchtvochtigheid en de CO2 in de kas blijven hierdoor beter op niveau.

Regenwater vangen we op in natuurlijke bassins, waar de natuur zijn gang kan gaan. Aangevuld met vogelhuisjes, insectenhotels en schuilplaatsen voor vleermuizen ontstaat een ecosysteem met veel biodiversiteit.

Karren en kratten ontsmetten we in tunnels met UV-c licht, voordat ze terug de kas ingaan. Zo maken we eventuele virussen onschadelijk zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Go for Water

Planten hebben zuurstofrijk water nodig. Wij voegen zuivere zuurstof toe in de vorm van nanobubbels. Deze blijven lang aanwezig in het water en leveren hun zuurstof af tot de wortels van de plant.

Het overtollige water vangen we op en gebruiken we opnieuw. Het zit nog boordevol goede meststoffen. Het teveel aan natrium filteren we eruit, want dat belemmert de opname van voedingsstoffen.

Go for energy

Zuinig omgaan met energie vinden wij heel belangrijk! We onderzoeken alternatieven voor aardgas en proberen ons gasverbruik zo laag mogelijk te houden.

De dubbele energieschermen in de kas hebben een isolerend effect. De klimaatcomputer berekent continu de stand van de schermen voor een optimaal binnenklimaat.

Met onze elektrische verwarmingsketels kunnen we overschotten aan opgewekte energie van het stroomnet afhalen. Hiermee verwarmen we water, dat we opslaan in warmtebuffers.

LED-lampen hebben meer lichtopbrengst, zijn energiezuinig en kun je snel aan en uit zetten. We gebruiken ze naast de bestaande SON-T lampen.

Onze groene reis naar een duurzame toekomst gaat verder! Wij blijven innoveren, experimenteren en vergroenen. Zodat onze klanten kunnen blijven genieten van overheerlijke, duurzaam geteelde komkommers.

 
deel-13:-eindfilm.PNG