Deel 11: NoNa+

Van Gogs Groene Reis naar een Duurzame Toekomst – deel 11

Go for Water > de Ridder NoNa+

Bij van Gog Kwekerijen vangen we het overtollige water, waarmee we de planten voeden, op in drainsilo’s. Dit is ongeveer 30% van het water dat een plant per bewateringsbeurt krijgt. Dit drainwater zit nog boordevol goede meststoffen en is prima voor hergebruik. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat het natriumgehalte in dit water laag blijft. Bij teveel natrium kan de plant de   meststoffen namelijk niet meer opnemen.

 

Om te voorkomen dat het natriumgehalte in dit drainwater te hoog wordt, hebben we sinds vorig jaar een nieuwe machine: de Ridder NoNa+. Deze filtert het natrium uit het drainwater, terwijl alle andere meststoffen behouden blijven. Het gefilterde drainwater gaat daarna door een verhitter om eventuele ziektekiemen te doden. Vervolgens wordt het drainwater toegevoegd aan de watersilo. Het recirculeren van water is een continu proces tijdens de gehele teelt.

 

Door de NoNa+ toepassing kunnen we het drainwater steeds opnieuw gebruiken. En hoeven we het tussendoor niet te lozen op het riool vanwege een teveel aan natrium. We gooien daardoor ook geen bruikbare meststoffen meer weg en hoeven minder nieuw water op te pompen.

 

Zo kunnen we bij Van Gog Kwekerijen, met minder meststoffen en minder water, onze planten toch prima voorzien van voedingstofrijk water. Een mooi staaltje duurzaam watermanagement!

deel-11:-nona.JPG