Deel 9: LED verlichting

Van Gogs Groene Reis naar een Duurzame Toekomst – deel 9

Go for Energy > LED verlichting

Sinds 2020 gebruiken we bij van Gog Kwekerijen LED-belichting in onze kas, tijdens de donkere maanden van het jaar. We kiezen bewust voor een hybride belichtingssysteem, waarin we de bestaande SON-T lampen combineren met nieuwe LED-lampen. Een LED-lamp heeft meer lichtopbrengst per kilowattuur, maar een SON-T lamp geeft meer warmte. En dat laatste hebben we nodig om de kop van het gewas (het groeipunt) te activeren.

De LED-lampen zijn ook te gebruiken om de onbalans op het energienet op te vangen. Op momenten dat daar overschot optreedt laten wij de LED-lampen een uurtje langer branden. LED-lampen zijn dimbaar en ook beter geschikt om mee te schakelen: je kunt ze, snel achter elkaar, uit- en weer aanzetten. Bovendien kun je met LED-lampen verschillende kleuren licht instellen.

Het toepassen van LED-belichting in kassen is redelijk nieuw. Er is dus nog niet zoveel bekend over langdurig gebruik. Het energiezuinige aspect van de lampen is zeker een grote pré. Daarnaast moeten we ook oog houden voor andere aspecten, die nog verdere ontwikkeling vragen. Zo is de zoektocht naar het juiste lichtspectrum voor bijvoorbeeld komkommerteelt nog in volle gang.

Bij Van Gog blijven we dus nog wel even pionieren met het inzetten van LED-verlichting. En blijven we vooral ook zélf goed nadenken over het grote geheel.

deel-9:-led-verlichting.JPG