Met de huidige virusdruk willen telers graag hun oogstkarren goed ontsmetten. Zo ook Brian Leenders van Van Gog Kwekerijen. Hij besloot echter begin dit jaar dat het wel anders moest. De reden: schade aan oogstkarren. De oplossing: droog ontsmetten, met UV.
Het was dit jaar in januari dat Brian na de zoveelste rekening voor reparatie van oogstkarren besloot ontsmettingsopties te vergelijken. Tot dan toe maakte de teler gebruik van chemie, zoals veel telers nog doen. De middelen geven echter schade aan de oogstkarren. En dat kost arbeid en geld om te repareren.
Nu is ontsmetten een belangrijk onderdeel van de hygiëneprotocollen tegen o.a. het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) en het komkomkommerbontvirus. Regelmatig ontsmetten beperkt de kans op verspreiding van virus via oogstkarren. Van Gog Kwekerijen gaat dat nu echter doen met UV. Brian: “Dat is een droge ontsmettingsmethode, dus dat veroorzaakt geen schade aan onze oogstkarren.”
Koeling UV-lampen
De optie van zelfbouwen werd intern besproken. Leenders: “Hier komt echter meer bij kijken dan het eenvoudig ophangen van een paar UV-lampjes. Daarom hebben wij besloten om in zee te gaan met een ervaren leverancier. Er komt namelijk veel bij kijken om te zorgen dat de juiste dosering wordt gehaald, binnen de anderhalve minuut die hiervoor beschikbaar is. Onderzoek heeft bewezen de UV-lampen gekoeld moeten worden als we die hoge dosering willen halen. Dus het behandelportaal van de tunnel die we gebruiken is uitgerust met voorzichtig gedoseerde koeling door middel van kleine ventilatoren zodat de UV-lampen niet te warm maar ook niet te koud zijn en dus optimaal presteren.”
Geen strooilicht
Bovendien kwam het onderwerp veiligheid ter sprake. “Ja, we willen en moeten een heel hoge dosering UV-licht toedienen binnen een korte tijd om alle ziektes echt onschadelijk te maken. Maar teveel strooilicht kan schadelijk zijn voor ons personeel en voor onszelf. Dus onze tunnel heeft een voorportaal, een behandelportaal en een na-portaal. Tussen al die portalen hangen gordijnen. Bovendien zijn die portalen uitgerust met een UV-absorberende coating. Daarmee is strooilicht uitgedoofd in het voorportaal en het na-portaal. Metingen bevestigen inderdaad dat er geen strooilicht naar buiten komt.”
Arjo van CleanLight licht nog een paar belangrijke details uit: “In dit soort tunnels passen we een hoge dosering ontsmettend UV-licht toe. Die hoge dosering kan schade veroorzaken aan bijvoorbeeld kunststof isolatie voor elektrische bekabeling. Het is dus zaak om in dit soort projecten niet normale elektrische bedrading te gebruiken, maar wel materiaal dat tegen dit soort licht bestand is. Het is iets dat wij in de afgelopen tien jaar geleerd hebben door vallen en opstaan."
Kant-en-klaar
Terugkijken op het project is Brian Leenders tevreden: “Precies vier weken nadat wij hadden besteld verscheen er een vrachtwagen met onze kant-en-klare tunnel. Bovendien kwam Damian van CleanLight mee om te zorgen dat we alles samen op een veilige en verstandige manier neer konden zetten. Hij heeft ook de dosering gecheckt, en gezorgd dat wij aan alle wettelijke waarborgen voldoen. Al met al zijn wij tevreden met ons besluit en met ons nieuwe ontsmettingssysteem.”
Deze website maakt gebruik van Google Analytics.
Ons privacy- en cookiebeleid kunt u hier lezen.
Hieronder kunt u aangeven of u cookies accepteert.