Samenwerking Smart Packaging Solutions

Al geruime tijd werken wij samen met Smart Packaging Solutions. Voor hun nieuwste klantenverhaal kozen zij Van Gog Kwekerijen uit. In dit leuke interview met onze eigen Edwin Verhees lees je alles over onze duurzame wijze van komkommers kweken.

Edwin: “Om te beginnen liggen onze daken, elk gaatje, vol met zonnepanelen. In Asten liggen 500 zonnepanelen en in Helmond 700. Ter aanvulling wekken we onze eigen energie op, door gebruik te maken van WKK-installaties. Deze gasmotoren zetten aardgas om in warmte, elektra en CO2. We gebruiken dit allemaal in de kassen. Er blijft geen warmte of CO2 over. Ook pompen we zelf grondwater op om her te gebruiken in de kassen en voorzien we onze planten gedeeltelijk van regenwater dat we opvangen. We gebruiken dus een mix van grond- en regenwater en verspillen zo vrijwel niets. Het enige water dat onze kassen verlaat, zit in de komkommers. Die bestaan voor 95% uit water.

De opgewekte energie gebruiken we onder andere voor onze energiezuinige LED-armaturen. Die gebruiken we in onze kassen in Helmond. Een derde van de armaturen daar bestaat uit LED, de rest zijn daglichtarmaturen. De LED-lampen produceren meer licht en verbruiken minder energie. Beide type armaturen stellen ons in staat om 365 dagen per jaar komkommers te kweken. In de zomer verlaten zo’n 200.000 tot 300.000 komkommers onze kassen in Asten en Helmond en in de winter zo’n 40.000 tot 50.000 per dag."

"Momenteel verpakken we veel komkommers in folie, vanwege het coronavirus. Vorig jaar hebben we er zelfs een foliemachine bijgekocht. Maar we zijn geen voorstander van plastic. Dus zijn we op eigen initiatief bezig met trials met biofolie. Dat is biologisch afbreekbare folie om de komkommers in te verpakken. Wij willen op de wensen van onze klanten in kunnen spelen. Want we kunnen ons voorstellen dat folie, om hygiënische redenen, de voorkeur heeft, maar zo bieden we een duurzaam alternatief.

Duurzaamheid drijft ons. Dat uit zich ook in onze keuze voor de recycleerbare massief kartonnen verpakkingen van Smart Packaging Solutions. Met onze eigen opdruk. Maar bijvoorbeeld ook in de ontwikkeling van biologische clips. In onze kassen gebruiken we nu nog plastic clips, een soort knijpertjes, om onze planten omhoog te binden zodat de plant omhoog groeit. Samen met een fabrikant ontwikkelen we een biologische clip, zodat we deze volledig kunnen composteren.”

 

Lees het volledige artikel.

 

Ga terug naar het overzicht